• Τα καρύδια καταναλώνονται ωμά και ποτέ καβουρντισμένα.
  • Συμμετέχουν στην παρασκευή πολλών γλυκών, με ιδιαίτερη έφεση στη σοκολάτα, αλλά και ψωμιών ως συστατικό ή διάκοσμος.
  • Από τα χλωρά, ολόκληρα καρύδια γίνονται γλυκό του κουταλιού αλλά και τουρσί στο ξίδι και από τα πράσινα χωρίς τον φλοιό μαρμελάδα.
  • Πολύ αγαπητό είναι και το λικέρ που παρασκευάζεται από καρύδι, γιατί είναι ιδιαίτερα αρωματικό, πολύ εύγευστο και χωνευτικό.
  • Τα καρύδια έχουν εξ ίσου σημαντική θέση στη μαγειρική, αφού πολλές φορές τα προσθέτουμε σε ωμές και βραστές σαλάτες, πασπαλίζουμε με το τρίμμα τους ζυμαρικά και ρύζια, ενώ τα χρησιμοποιούμε αλεσμένα σε ζεστές σάλτσες επειδή τις βοηθά να δέσουν, αλλά και ολόκληρα σε κρύες.
  • Στη διεθνή αγορά κυκλοφορούν πολλά τυριά που τα έχουν νοστιμέψει με καρύδια, μπορούμε όμως και εμείς εύκολα να τα προσθέσουμε σε πιάτα με γλυκά τυριά.
  • Τα καρύδια ταγκίζουν, γι’ αυτό πρέπει να συντηρούνται σωστά, το πολύ τέσσερις-πέντε μήνες, σε δροσερό μέρος.
  • Όταν έχουμε αφαιρέσει το εξωτερικό τους κέλυφος, είναι προτιμότερο να τα διατηρούμε στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη.